Vårt kvalitétsarbete

Det är viktigt för oss på iCuro att säkerställa god kvalitét. Både i vårt arbetssätt, men även som arbetsgivare. Det säkerställer vi genom återkommande undersökningar och personalutvecklande åtgärder.

Kvalitétsindex

Rapporterna nedan avser Sjövik och Soltorp. Medelbetygen bygger på intervjuer genomförda för aktuella perioder enligt kvalitetsindex.

Samarbetsavtal med SSIL

Vi på iCuro har ett samarbetsavtal med SSIL gällande brukarundersökningar med frågor som ställs till varje klient och ansvarig placerare om trivsel, personals tillgänglighet, stöd, lyhördhet, kvalitet på omhändertagande, bemötande och resultatet av behandlingen etc. Resultatet av undersökningen redovisas skriftligt.       

Strategi och metod

SSIL har arbetat med kvalitetsenkäter/intervjuer sedan 1999. På uppdrag av verksamheter har man intervjuat ansvariga placerare med syfte att fånga upp synpunkter, erfarenheter och bedömningar av verksamheter. Data och information samlas in genom telefonintervjuer med ansvarig placerare. Varje klient och ansvarig placerare får svara på ett förutbestämt och enhetligt frågeformulär/enkät.

Alla aktuella/pågående placeringar under den senaste 12-månaders perioden utgör underlaget för att genomföra intervjuerna. Det eventuella bortfall som blir orsakas av att ansvarig placerare har slutat eller bytt jobb och en ny person kanske inte har blivit tillräckligt insatt i placeringen för att kunna svara på frågorna vid intervjutillfället.

Genomförda intervjuer rapporteras löpande

När samtliga intervjuer har genomförts sammanställs hela rapporten. Till den bifogas en separat rapport med uppgifter om ev. bortfall. Varje månad uppdateras jämförelsetalen.

Beskrivning av iCuro Kvalitetsledningssystem enligt ISO 9001:2015

Verksamheten har fastställt principer, processer och ledning av verksamheten. iCuro har utvecklade rutiner för internt kvalitetsarbete och kvalitetskontroll för att planera, leda, kontrollera, följa upp, utvärdera och förbättra verksamheten. Ett omfattande kvalitetssystem som stöd för ledningen att styra verksamheten mot målen och som uppfyller och tillämpar Socialstyrelsens föreskrifter om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9).

Kvalitetspolicy 

Kvalitetsbegreppet omfattar verksamheten på alla nivåer: strukturinriktade, allmänt inriktade och individinriktade insatser. Kvaliteten utvecklas och säkras fortlöpande. Vi har i vårt ledningssystem för kvalitet och individsäkerhet definierat de kvalitetsområden som utgör grunden för god vård-, omsorg och behandling. Den ska ha fokus på individen, den ska vara säker, ändamålsenlig, kunskapsbaserad, vara effektiv och ges i rätt tid. 

Vår kvalitet kännetecknas genom:

• Att tjänsterna svarar mot målen i gällande lagstiftning

• Tillgänglighet

• Genomtänkt arbetssätt

• Integritet och individens medinflytande

• Formell och reell kompetens tillsammans med ett gott bemötande

• Kunskap och effektivitet

• Fastställda mål, dokumentation och kontinuitet

• Samarbete – samverkan

• Att kvaliteten systematiskt och fortlöpande utvecklas samt säkras

• Personal­ och kompetensutveckling

• Förbättringar av existerande tjänster

Standardiserade processer – En naturlig del av organisationen

Våra fastställda standardiserade processer i verksamheten fungerar som stödstruktur med tillhörande manualer och checklistor. Att arbeta standardiserat ger ökad säkerhet, men också en möjlighet att problem kan upptäckas och avhjälpas. Genom planlagd uppföljning och utvärdering som en viktig del i utvecklingen. Standardisering innebär att det inte bara är viktigt vad vi gör utan också hur vi fattar beslut och utför arbetsuppgifter. Att standardisera behandlingsarbetet innebär att utifrån förståelse besluta hur det ska utföras, dokumentera detta och därefter utföra det lika varje gång, på ett välgrundat sätt.

Kvalitetsledningssystemet säkras och hålls känt för de anställda genom fastställda aktiviteter, rutiner, samverkan och samarbete
I behandlingsprocessen har vi identifierat en serie aktiviteter som främjar ändamålet och avsedda resultat. Rutinerna beskriver ett bestämt tillvägagångssätt för hur en aktivitet ska utföras och hur ansvaret för utförandet är fördelat. Denna kedja av fastställda händelser eller aktiviteter syftar till att hålla systemet känt för personalen, få systematik i arbetet med att säkra och utveckla kvaliteten i verksamheten. Att säkerställa att de åtgärder som vidtas i behandlingsarbetet dokumenteras och följs upp på ett samordnat, tydligt och systematiskt sätt. Dokumentation är en förutsättning för att kunna följa upp och utvärdera kvalitetsarbetet. 

De fastställda aktiviteterna skall även säkerställa att det finns rutiner som tydliggör ansvaret för samarbete, internt och externt, som gäller klientens behov av insatser vad avser t.ex. överföring av information, och hur samverkan skall bedrivas såväl internt, inom och mellan uppdragsgivaren, som externt med andra myndigheter och andra aktörer. Samtliga hälso- och sjukvårdsinsatser inom verksamhetens försorg utförs endast av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal för att säkerställa kvalitet och patientsäkerhet.

Kvalitetsmål, uppföljning och revidering görs enligt PDCA (Plan, Do, Check, Act) modellen

iCuro följer upp verksamheten och behandlingen genom att registrera och beskriva händelseförloppen [Vad som har utförts och om vi följer genomförandeplanen]. Vi använder uppföljningen som metod för att löpande fånga in resultat eller för att tidigt indikera effekter. Som i sin tur ger information om i vilken utsträckning behandlingen är på väg mot och dom uppsatta målen. Varje team inom vår verksamhet rapporterar enligt fasta rutiner om hur mål och strategier har förverkligats. Rutinerna och aktiviteterna finns beskrivna i vårt ledningssystem.

Varje vecka genomförs strukturerade planerings- och uppföljningssamtal för att stämma av att stödets omfattning, inriktning och prioritet ges på rätt sätt, enligt planering samt fokus på rätt mål. Rapporter formuleras/revideras och upprättas varje månad tillsammans med den enskilde och skickas till uppdragsgivaren.

Utvärdering 

Utvärderingen av insatsen bedöms systematiskt, granskning och värdering av rapporter med syfte att nå en djupare förståelse och vägledning för fortsatt handlande. [Varför? Är målen rimliga? Vilken är effekten? Beror utfallet på insatsen? Har det fungerat bra?] med förklaringen För att….

Data till en uppföljning eller utvärdering samlas in på flera sätt:

– Via dokumentmetoden: (insamling av skriftliga dokument)

– Via frågemetoden: (enkät eller intervju (personlig, i grupp, via telefon)

– och observationsmetoden: direkt observation

Utvärderingen sker i samarbete med externa avtalsbundna samarbetspartners.

SSIL – Skandinavisk sjukvårdsinformation.


Hur avvikelser hanteras

Ständiga förbättringar
Vi arbetar systematiskt och metodiskt med förbättringsarbetet. Ständiga förbättringar är en naturlig del i vårt vardagliga arbete för alla och på alla nivåer. Vi arbetar med utvecklings- och förbättringsarbeten inom hela vår verksamhet initierad av ny kunskap, avvikelserapporter eller andra identifierade behov. iCuro provar ständigt nya metoder i liten skala för att utveckla arbetet, för att öka vår individsäkerhet, kvalitet och effektivitet. – En miljö som stimulerar till kreativa förslag och idéer kan med hjälp av olika förbättringsverktyg nå bättre resultat.

Föreståndare är huvudansvarig för samtliga avvikelser. Föreståndare och socialt ansvarig samordnare(SAS) samverkar med åtgärder och analyser avvikelser inom verksamheten. Om avvikelserna är allvarliga skall det anmälas snarast till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) eller annan berörd tillsynsmyndighet.

Anställd, uppdragstagare, praktikant eller motsvarande under utbildning eller deltagare i arbetsmarknadspolitiskt program ska rapportera avvikelser eller missförhållanden till föreståndaren på enheten. 

Information om skyldigheten att rapportera missförhållanden och risker för missförhållanden ges till den som omfattas av skyldigheten när han eller hon påbörjar en anställning, ett uppdrag, en praktikperiod eller liknande. Information om vem i verksamheten som är utsedd att vara mottagare av rapporter ges vid första tillfället samt vid senare tillfälle om förändring av mottagare görs. Information ges därefter återkommande. iCuro följer fortlöpande utvecklingen inom sitt verksamhetsområde vad avser både lagstiftning och metodutveckling. Föreståndare och övrig personal har adekvat högskoleutbildning, utbildade inom den metodik som används, med mångårig erfarenhet av liknande verksamhet. Samlade erfarenheter av psykosocialt arbete som är hämtade ur kommunal socialtjänst, hälso- och sjukvårdsarbete, missbrukarvård, system-, metod- och organisationsutveckling.

Vill du veta mer om vårt kvalitétsarbete?