Behandling

Vi behandlar män över 25 år med missbruks- och beroendeproblematik, i vissa fall i kombination med neuropsykiatrisk och/eller kriminell problematik. Sociala problem knutna till eller beroende av missbruket och livssituationen i övrigt.

Behandlingens inriktning, strategi och mål

Psykologisk och psykosocial behandling med kognitiv ansats, pedagogiskt förhållningssätt och bearbetande psykoterapeutiska insatser. Med psykosocial menas att man får hjälp att bearbeta sina livsval, förhållande till drogen och verktyg att förändra sin livssituation.

Alla stöd- och behandlingsinsatser har som mål att stärka den enskildes förmågor, färdigheter och kunskaper som krävs för ett fungerande liv med familj, vänner, arbete, bostad, ett drogfritt och icke kriminellt leverne, utifrån individens specifika och personliga behov.

Att förändra eller bearbeta klientens problembeteende med inriktning på både missbruket eller beroendet och eventuellt andra problem som kan ha funnits före eller är konsekvenser av missbruket. Med syftet att påverka motivation, beteende, attityder, känslor och tankar.

Behandlingen inriktas på bruket i sig med samtidiga stödinsatser för drogrelaterade kompetensbrister. Arbetssättet har sin utgångspunkt i en evidensbaserad praktik.

Positiva effekter av vår behandling

iCuros missbruksbehandling har en integrativ profil som kombinerar kognitiv och beteendeinriktad terapi (KBT) och affektfokuserad terapi (AFT) vilket innebär att behandlingen riktar sig mot både beteendemönster och känslomässiga problem som kan ligga till grund för kriminalitet, missbruk och beroende.

Att genomföra ett behandlingsprogram kan ha flera positiva effekter för deltagarna.

1. Förbättrad mental hälsa
Våra behandlingsprogram syftar till att hantera och minska symtom på psykiska problem som ångest, depression och stress. Deltagare kan uppleva en förbättring i sitt allmänna välbefinnande och sin livskvalitet.

2. Ökad självkännedom och självinsikt
Genom att delta i våra behandlingsprogram får individer ofta en djupare förståelse för sina egna beteenden, tankemönster och känslor. Detta kan leda till bättre självreglering och hantering av utmanande situationer.

3. Förbättrade relationer
Behandlingsprogram kan hjälpa deltagare att utveckla bättre kommunikationsfärdigheter och empati, vilket kan förbättra relationer med familj, vänner och kollegor.

4. Utveckling av förmågor (copingstrategier)

Deltagare lär sig ofta nya strategier för att hantera stress, känslomässigt krävande situationer, problemlösning och andra utmaningar i livet. Dessa strategier kan vara användbara långt efter att programmet är avslutat.

5. Minskad risk för återfall
För de som deltar i program för att hantera beroende eller andra destruktiva beteenden, kan behandlingsprogrammet minska risken för återfall genom att erbjuda verktyg och stöd för att upprätthålla positiva förändringar.

6. Ökad motivation och måluppfyllelse

Behandlingsprogram kan hjälpa deltagare att sätta upp och nå personliga mål, vilket kan öka deras motivation och känsla av att ha kontroll över sitt liv.

Vår teoretiska grund

Behandlingen har en integrativ profil med kognitiv och beteendeinriktad terapi (KBT) och affektfokuserad terapi (AFT) som teoretisk grund.

Våra evidensbaserade behandlingar

  • Kognitiv beteendeterapi (KBT)
  • Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
  • Affektfokuserad terapi (AFT)
  • Schematerapi
  • Compassionfokuserad terapi (CFT)
  • Motiverande samtal (MI)
  • MET(Motivational enhancement therapy)
  • Kognitiv miljöterapi
  • CRA – (Community Reinforcement Approach)
  • ÅP(Återfallsprevention)
  • Kriminalitet som livsstil

Vill du veta mer om våra behandlingar?