Att arbeta standardiserat ger ökad säkerhet, men också en möjlighet att problem kan upptäckas och avhjälpas. Med planlagd uppföljning och utvärdering som en viktig del i utvecklingen.
Ett förhållningssätt och en metod som tar sin utgångspunkt i EBP (evidensbaserad praktik) som integrerar:
Ett förhållningssätt och en metod som tar sin utgångspunkt i EBP (evidensbaserad praktik) som integrerar:Att tillämpa evidensbaserad praktik i det dagliga arbetet med klienter innebär att vi följer en process med fem grundsteg:
Riskanalys och händelseanalys är två olika metoder som iCuro använder för att analysera allvarliga eller särskilt viktiga avvikelser.
Vi identifierar bakomliggande orsaker och lägger fram förslag till åtgärder som berörda chefer sedan kan verkställa. Syftet är att undanröja eller minska risken för att liknande händelser ska uppstå och är en del av ett systematiskt kvalitets- och klientsäkerhetsarbete.
iCuro har en socialt ansvarig samordnare(SAS), som har det övergripande ansvaret för att kvalitet och säkerhet upprätthålls av det sociala innehållet inom alla vård och behandlingsområden.
Standardiserade processer i verksamheten fungerar som stödstruktur med individuella genomförandeplaner.
Standardisering innebär att det inte bara är viktigt vad vi gör utan också hur vi fattar beslut och utför arbetsuppgifter. Att standardisera behandlingsarbetet innebär att utifrån förståelse besluta hur det ska utföras, dokumentera detta och därefter utföra det på ett välgrundat sätt.
Evidensbaserade behandlingsmetoder
På iCuro använder oss av välbeprövade och evidensbaserade behandlingsmetoder både individuellt och i grupp
iCuros kontextuella behandlingsmodell
Behandlingen på iCuro utgår från en kognitiv vårdmiljö, med fokus på hur strukturen och behandlingen stödjer klienternas rehabilitering och utveckling, genom att vara begriplig, hanterbar och meningsfull för den enskilda individen. Den kognitiva miljön syftar till att förändra klientens tankemönster och beteenden genom observation med strukturering av vardagen och träning i sociala färdigheter. Behandlingen är uppdelad i olika faser, från observation och bedömning, till omstrukturering av dysfunktionellt tänkande och förebyggande av återfall.
Vårt veckoprogram skapar en strukturerad vardag för klienterna, med morgonmöten och terapeutiska gruppaktiviteter för att stärka deras sociala färdigheter och hantera specifika symtom och problemområden. Fysiska och kreativa aktiviteter är viktiga inslag, som hjälper till att minska ångest och förbättra det allmänna välbefinnandet. En individuell genomförandeplan skapas för varje klient och utvecklas i samarbete mellan personal och klienten, med fokus på att minska problem och förhindra återfall. Terapeuterna använder kognitiva och affektiva metoder för att utbilda och stärka klienten så att de kan hantera sin vardag efter utskrivningen.
Behandlingen
Missbruksbehandlingen på iCuro innefattar en integrativ profil som kombinerar kognitiv och beteendeinriktad terapi (KBT) och affektfokuserad terapi (AFT) vilket innebär att behandlingen riktar sig mot både beteendemönster och känslomässiga problem som kan ligga till grund för kriminalitet, missbruk och beroende. Nedan följer ett exempel och en beskrivning av en individuell behandlingsprocess i olika steg:
1. Bedömning och kartläggning
Syfte: Initial bedömning av individens missbrukshistoria, känslomässiga tillstånd och eventuella underliggande psykologiska faktorer.
2. Motivation och målsättning
Syfte: Stärka motivationen till förändring och formulera behandlingsmål.
3. Psykoedukation
Syfte: Ge individen kunskap om missbruk, känsloreglering och beteendemönster.
4. Beteendeförändring
Syfte: Skapa och stärka nya beteendemönster som stödjer ett liv utan missbruk.
5. Känslomässig bearbetning
Syfte: Arbeta igenom känslomässiga problem som bidrar till missbruket.
6. Återfallsprevention
Syfte: Förhindra återfall och säkerställa långsiktig förändring.
7. Uppföljning och stöd
Syfte: Säkerställa att individen fortsätter med de förändringar som gjorts och har tillgång till stöd vid behov.
Uppföljning för att se till att individen bibehåller de nya beteendemönstren. Arbeta med eventuella hinder som dyker upp. Fortsatt känslomässig bearbetning och utveckling, med fokus på att stödja individens emotionella hälsa och relationer i det dagliga livet.